söndag 24 maj 2009

Motmarknad eller kunskapssamhälle?

Sorry för virr-varret, men talar inte PP egentligen om principer för en motmarknad? (likn. motkultur)

Om fablabs och fri information genomsyrar samhället skapar det en autonom motmarknad, vid sidan av eller insprängd i den klassiska marknaden där IP, kontroll och vinstmaximisering är lag.
En motmarknad som (något motsägelsefullt) kollektivt okontrollerat förvaltar, utvecklar, prioriterar och omsätter mänsklig kunskap, information och kultur i progressiv anda?

Det tycks mig att PP vill att de nya principerna skall omfamna hela (den klasiska) marknaden, inte en annan vid sidan av eller, som den verkar nu, insprängd i den klassiska. Jag är inte säker på varför, men jag anar att de inte kommer att kunna samexistera utan att samtidigt bekämpa varandra.

Det känns på något sätt som internet är en garant (förutsättning) för en accelererad utveckling av motmarknaden, så då fick vi med det också.

Kommer en sådan situation innebära att vi omsätter drastiskt mindre pengar än tidigare? Hur påverkar det den globala ekonomin? Blir det härdsmälta och återfödsel i någonting nytt eller vad händer? Kommer sammhällena att utjämnas u-land och i-land blir ny-land? Hur ser gränssnitten/flödena ut mellan motmarknaden, marknaden, staten och andra organisationer (wto, fn etc.)

Titta till exempel på det här. Det borde går att bredda basen rätt fort för det hela känns spontant jävligt sympatiskt. I pirattermer borde strategin (framför att tvinga den klassiska marknaden) vara att kapa rätt organisationer, bygga den autonoma motmarknaden och definiera förhållandet med den klassiska. I det jobbet är PP en politisk äntringshake till EUparlamentet. Men det krävs nog en radikal förbättring av engagemang och målmedvetenhet för att nå fram på bredare front. Är en gemensam pirat-ideologi en bra start?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar